Пекарна за хляб

GD Star Rating
loading...

Така. Първо – изобщо не мислех да поствам рецепти тук, обаче напоследък не ми остава време за друго, освен да копи-пейстна нещо, което се е получило добре. Този път и бонус – няколко изречения разказ.

След доста колебание си взехме и ние хлебопекарна. Бяхме харесали машинката на един приятел (ето такава, но това не е въпросният приятел :), в Технополис бяха на промоция, дори подаряваха кухненска везна, всичко чудесно… Ама свършили. Затова отидохме в магазина до нас и взехме някакъв супер неизвестен модел на Rohnson, който дори нямаше рецепти в книжката си и теглото на хляба по някаква причина е в паундове и по някаква причина има лого Mr baker отпред, което явно нищо не значи. В последствие установих, че са някакви китайки дето идват с етикет  „Insert your company name here“, тъй като един приятел има същата, но друга марка…

В крайна сметка след половин ден ровичкане в нета изфабрикувах една рецепта за бял хляб, сборна от 2-3 и (след като бях наплашена, че само около 1,000,000 неща могат да се объркат) пуснах бъркоча на бързата програма. След час и половина тръшкане как не бухва, после как бързо бухва, после как не се изпича, изкарахме превъзходно 600гр хлебче, което беше наполовина унищожено (и то с много зор да го опазя) само с масло и топено сиренце от двама ни с гаджето – за следобедна закуска в 21ч.

Пускам и рецептата, която оригинално е адаптирана за програма Quick (бърза), 700гр (1,5lb), но в последствие я пусках и на пълна програма Basic и French за 900гр (2lb), които са съответно 3ч и 3ч50мин (втората трябва да се следи да не превтаса). Слагам и снимка на пекарната, ако някой се окаже че има същото напълно неизвестно чудо.

ОСНОВНА РЕЦЕПТА ЗА ХЛЯБ

Продуктите се слагат в ред на описване:

2 с.л. зехтин + 270мл прясно мляко или вода (част от млякото може да се замени с 1-2 яйца, те обикн са около 45-50мл в зависимост от размера) + 2 ч.л. сол

– тук или топля млякото, или зимата пускам малко да загрее, защото продуктите са от хладилника, в кухнята е студ, а дрождите си падат по 35 градусова температура. Това е особено важно ако ще се пече на бързата програма, иначе за нормална може и стайна температура; внимавам да не прегрея (в моя случай не тръгва ако е много горещо, но надали всички го имат) за да не претрепя дрождите и да си остане на тухла.

480гр брашно (понякога се налага да досипя до 500гр ако при месенето лепи по стените), като част от него аз заменям с овесени трици (около 40-50гр)
2 с.л. захар
МАЯ – ако е за бърза програма 3ч.л. (1 пакет на Йоткер суха); за нормална – 2 ч.л., за French и особено лятото 1,5ч.л. – околната температура определено има значение.

Толкоз.

Пускала съм го и със забавен старт – например да стане за закуска, но ако е много горещо – само с вода (без мляко и яйца, седящи цяла нощ извън хладилник).

Като е готов – вади се с потупване върху дъска за рязане и се слага на решетка да се поохлади за ПОНЕ 15 мин. Реже се легнал, за да не се смачква (аз на всяка филийка го въртя на 90*). Когато е на бързата програма има леко сладък вкус, който особено много ни допадна.

Забележка: На нормалната програма  (спрямо бързата) се ползва по-малко мая, или се намаля времето за втасване – когато хлябът се надигне до над 2/3 от обема на пекарната втасването се спира и се пуска директно да пече.

Добавки могат да се слагат всякакви, най-често ползвам мак и риган, или овесени ядки + ленено семе/сусам/леко натрошени ядки и т.н. Повечето пекарни писукат кога да ги сложиш, но може и в началото и да не се занимаваш после.

 

П.П> Постът е редактиран вече няколко пъти, добавяйки малки корекции, които направих след няколко опита. На доста места видях, че млякото/водата можело да се замени с айрян, но при мен нито един от 3те пъти не се получи.

Пекарна за хляб, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Вашият коментар